IBS: "e-HRM levert vrijwel iedere organisatie financieel voordeel op"
Uit onderzoek van softwareleverancier IBS onder 214 middelgrote en grote bedrijven in Nederland blijkt dat een derde van de respondenten die nog niet met e-HRM werken, dit nalaten vanwege kosten-overwegingen. Om te laten zien dat dit vooroordeel over e-HRM onjuist is, heeft IBS een online berekeningstool geplaatst waarmee P&O-professionals kunnen uitrekenen wat het financiële voordeel van e-HRM is voor hun organisatie.
“Volgens een derde van de respondenten zouden de baten van e-HRM niet opwegen tegen de kosten. Een onterechte aanname,” zegt Karel van der Heiden, directeur HR Solutions bij IBS. “Hoewel de implementatie van e-HRM toepassingen een investering vergt, verdient het zich snel terug. Buiten het feit dat e-HRM veel tijd kan besparen, worden ook veel kosten weggenomen. Denk hierbij aan simpele besparingen op de porti- en handelingskosten, maar ook op de inzet van Arbo diensten voor de onderdelen die standaard in een e-HRM oplossing zitten.” Met de online berekeningstool kunnen bedrijven zien hoeveel geld ze kunnen besparen.
Doelstelling van e-HRM
Bedrijven die wel gebruik maken van e-HRM bevestigen de financiële voordelen hiervan. Gevraagd welke doelstelling de organisatie nastreeft met e-HRM, noemt 86% van de respondenten dat het gebruik van e-HRM software een middel is om de administratieve belasting van de HR-afdeling te verminderen. 76% Heeft als doel om werknemers meer inzicht te geven in hun eigen gegevens. En meer dan de helft (56%) zet e-HRM in met het oog op kostenbesparing.
Besparing
Van der Heiden stelt dat e-HRM vrijwel alle organisaties aanzienlijk financieel voordeel oplevert. Hij illustreert dit met een rekenvoorbeeld van een bedrijf met 500 medewerkers. “Stel dat we uit gaan van een voorzichtige berekening met een gemiddeld salaris van 3000 euro per maand en jaarlijkse Arbo kosten van 110 euro per medewerker. Verder nemen we de bijkomende kosten voor postzegels en enveloppen mee in de berekening en gaan we ervan uit dat de tijdsinvestering per medewerker met tien minuten per jaar afneemt. Een totale investering in de e-HRM oplossing van IBS van zo’n 67.000 euro brengt dan na vijf jaar 162.838 euro op. Dit betekent een netto besparing van 95.833 euro.”
Niet alleen qua kosten, ook wat betreft tijd kunnen HR-afdelingen veel besparen met e-HRM, stelt Van der Heiden. “Een van de vooroordelen die uit het onderzoek naar voren komt, is dat de implementatie tijdrovend zou zijn. Ook dit is een investering die zich al snel terugverdient in de tijdsbesparing die het werken met e-HRM met zich meebrengt. Eenvoudige mutaties, zoals een adreswijziging, verandering in de burgerlijke staat of rekeningnummer, kunnen werknemers zelf snel en eenvoudig doorvoeren.” Van der Heiden wijst onder meer op ‘workflow’, een toepassing die er automatisch voor zorgt dat werknemers alle belangrijke stappen in het proces doorlopen.
Over e-HRM en het onderzoek
Onder e-HRM worden alle hulpmiddelen verstaan die op basis van internettechnologie de activiteiten van de P&O-afdeling ondersteunen. e-HRM helpt doorsnee taken tijdens instroom, doorstroom en uitstroom te vereenvoudigen, zoals het beheren en stroomlijnen van personeelsgegevens, het melden van interne vacatures en personele regelingen. Andere mogelijkheden van e-HRM zijn gericht op interactief samenwerken en verandermanagement.
Als leverancier van middelgrote bedrijven krijgt IBS de indruk dat, hoewel er veel behoefte is aan de mogelijkheden van e-HRM, er toch ook veel weerstanden bestaan om tot de aanschaf van een pakket over te gaan. Om meer duidelijkheid te krijgen over hoe bedrijven tegen e-HRM aankijken, heeft IBS online onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek over e–HRM is na te lezen op e-hrm onderzoek
Meer informatie
IBS
Karin Kuster
T: 030 602 6666
E: karin.kuster@ibs.nl